lauantai 2. huhtikuuta 2011

Taverna Nikolas - ja iltani journalistina

Mikä teki viimeisestä illastani Santorinilla hauskan ja ihan oman tarinansa ansaitsevan? No, tietenkin hyvä ruoka ja palvelu Taverna Nikolasissa ja sitten se päähänpisto jonka sain kesken illan. Minä kokeilen onneani journalistina!
Minua kiinnostavat niin monet asiat kreikkalaisuudessa ja tietenkin ruuassa. Miksi sitten en kysyisi kun asiantuntijoita on tarjolla?! Tämän tavernan ystävällinen isäntä varmasti osaa vastata joihinkin kysymyksiini ja ansaitsee tulla esitellyksi. Kysyin Nikolasilta suostuisiko hän pieneen haastatteluun, vaikka en ole mikään oikea toimittaja, tämmöinen satunnainen bloggaaja vaan. Nikolas suostui mielihyvin!

Kuvasin teille jälleen nauttimani tsatsikin ja grillatun mustekalan ja näiden kuvien saattelemana henkilökuva Nikolasista. Olkaa hyvä!





Oletko, Nikolas, Santorinilta kotoisin?
  •  En ole täältä kotoisin. Olen ollut saarella nyt 44 vuotta, mutta olen syntynyt Ateenassa.

Kerro mikä sinulle on tärkeintä ravintolan pidossa?
  • Tärkeintä on rehellisyys ja terveellisyys,  ei pelkästään ruoka.  Tunnen, että minulla on asiakkaideni sydämet kämmenelläni, sananmukaisesti. Haluan tarjota asiakkaille terveellistä, sydänystävällistä ja hyvää ruokaa. Yritämme aina tehdä parhaamme.





Kuinka pitkiä ovat työpäiväsi?
  • Aamusta iltaan.  Aloitamme päivän kuudelta.

Avaako ravintola jo niin aikaisin?
  • Ei vielä siihen aikaan. Mutta me alamme kokata silloin. Kaikki tehdään itse ja esim. liharuokia kypsytellään useita tunteja.

Taverna Nikolasin menu on lyhyt, kaikki mahtuu yhdelle A4 kokoiselle arkille. Nikolas haki malliksi jonkun toisen ravintolan menun joka oli monta sivua pitkä ja koska annokset oli numeroitu, oli helposti havaittavissa, että annoksia oli 135 kpl.

  • Eivät turistit ole tyhmiä. Heitä pitää kunnioittaa. Eihän kukaan oikeasti usko että jos listalla on 135 annosta, kaikki olisi tuoretta, itse valmistettua tai kaikkea olisi aina edes saatavilla.

Minua kiinnostaa kovasti taramasalata - turskan mädistä tehty dippi.
Kerro vielä miksi joskus saan todella pinkin väristä taramasalataa ja joskus se on vaaleaa? Onko ero valmistustavassa?

  • Pinkki väri tulee väriaineesta joka itseasiassa on kielletty EU:n alueella. Sitä ei siis pitäisi olla enää myynnissä. Lisäksi se pinkki on huomattavasti halvempaa tavaraa, joten monet ravintolat käyttävät sitä. Mutta meillä ei taramasalataa ole tällä hetkellä listalla.
 
Onko sinulla lapsia? Työskentelevätkö he täällä tai ovatko muuten samalla alallla?
  • Minulla on kaksi lasta: tytär ja poika. He eivät ole mukana ravintolabusineksessa. He opiskelevat Englannissa.

Mitä teet lomilla?
  • En mitään erikoista. Yleensä matkustan Englantiin tapaamaan lapsiani.

Kerroin Nikolasille ihmetykseni tavasta rakentaa kaupungit ylös kalderan reunoille eikä tasaiselle maalle.

  • Joskus 500 vuotta sitten ihmiset asuivat saaren keskiosissa luolissa, merirosvoilta piilossa. Vasta noin 100 vuotta sitten Fira on rakennettu sellaiseksi kuin se on.

Huomaan, että käyntikortissa jonka Nikolas antoi, ravintolan nimen alla lukee ”Since 1956”.

Onko ravintola perustettu ison maanjäristyksen jälkeen?
  • Kylllä on. Silloin kun minä tämän paikan hankin tämä oli nuhjuinen kapakka kalastajille. Miehet meriltä tultuaan tulivat tänne istumaan ja juomaan. Lopulta he majapaikan puutteessa myös nukkuivat pöydissä. Naisilta pääsy oli kielletty, joten sinä et olisi silloin päässyt tänne sisään.

No, mitä jos tulee uusi maanjäristys?
  • Jos paha järistys tulee, olemme pulassa. Se on loppumme. Varsinkin jos se tapahtuu kesäkuukausina eli pahimpana turistikautena, tuhansia ihmisiä kuolee.
  • Mutta on meillä myös tulivuoret. Se kalderan keskellä oleva tulivuori ei ole enää vaarallinen. Se mitä pelätään on Oian pohjoispuolella. EU suorittaa vuosittain mittauksia alueella ja tarkkailee lämpötilaa. Nyt lämpötila on n. +600 C. Kun lämpötila nousee +800 C - +850 C silloin on tulee saarelaisille lähtökäsky.

Juttelemme vielä niitä näitä ja kiitän Nikolasia haastattelusta. Kysymysteni lomassa hän palvelee vielä joitakin minun laillani myöhäisiä asiakkaita joten monet keskustelunaiheet olisivat vaatineet pitempää ja laajempaa jutustelua, mutta hyvä näinkin. Monia Nikolasin kertomia asioita jäin miettimään, kuten esimerkiksi tulivuoren lämpötilan mittaamista.

Katsotaan saako journalistinen urani jatkoa vielä.... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti